Martin Florian při odhodu oštěpu, foto: Adolf Horsinka, www.atletika.cz

V hanácké metropoli se během posledního červnového prodlouženého víkendu konalo mistrovství České republiky v atletice kategorií dorostenců, dorostenek, juniorů a juniorek. Tento závod, v atletické komunitě často označovaný pro velký počet účastníků jako gigant, dostál od letošního roku několika změnám. Především došlo k rozšíření některých soutěží a závodit se začalo již v pátek. Jičínské barvy hájila pětice závodníku. Konečná bilance je famózní, titulem mistra nebo mistryně republiky se může po šampionátu pyšnit hned trojice z nich!

Jednoznačně nejúspěšnější disciplínou byl hod oštěpem. Mezi juniory nikdo snad ani nepochyboval, že by mohl soutěž ovládnout někdo jiný než Martin Florian. Svou roli Martin potvrdil a posledním hodem navíc přehodil hranici sedmdesáti metrů (70,51). Svěřenec Vladimíra Mašky a student jabloneckého sportovního gymnázia zvítězil s téměř desetimetrovým náskokem.

V dorostenecké kategorii, která hází oštěp o váze 700 gramů, jsme se dočkali mnohem méně očekávaného titulu. Martin Menčík, který je mezi dorostenci teprve prvním rokem, však zazávodil úžasně a dokázal zvítězit výkonem 64,53. Lví podíl na úspěchu obou Martinů má pan Bohuslav Klimpl, který v současnosti připravuje mladšího Martina, v minulosti výborně vedl Martina zkušenějšího. Pan Klimpl je obrovským nadšencem a neustále zapojuje nejnovější trendy a tréninkové metody. Účastní se také celorepublikových srazů oštěpařské špičky a jičínská atletika má velké štěstí, že tohoto člověka má ve svých řadách.

Zleva: Zlatý Martin Menčík, spokojený Bohuslav Klimpl a jeho bronzový vnuk Ondřej Mikeš

Třetí zlato vybojovala dorostenka Daniela Volná v soutěži dálkařek. Bez problémů prošla kvalifikací s výkonem 5,65 a ve finále pak úspěšně atakovala šest metrů – přesně o čtyři centimetry, na což žádná soupeřka nestačila. Mimo to se účastnila závodu na 200 metrů, kde prošla z rozběhu (25,15) přes semifinále (25,67) až do finále. Tam obsadila neoblíbenou bramborovou příčku za výkon 25,41, kdy čas z rozběhu by na bronz stačil. I tak je to vynikající výkon, hlavně vzhledem k tomu, že Daniela je především skokanka. Studuje rovněž jablonecké sportovní gymnázium a trenérem je pan Milan Semrád.

Nejméně zkušeným reprezentantem byl běžec Jakub Krabec. Ten se kvalifikoval do závodu dorostenců na 1500 metrů díky svým skvělým výkonům z ligové soutěže mužů. Na republice dokázal posunout svůj osobní rekord na hodnotu 4:11,38 a obsadil výtečnou pátou příčku. Trenér Luba Pokorný, který s Kubou absolvuje všechny tréninky i ligové závody, může být rozhodně hrdý.

Rovněž výborně závodila také juniorská překážkářka Magdaléna Menčíková. Na kratší distanci byla šestá v rozběhu časem 15,24, jeden okruh s překážkami pak zvládla za 64,53 a ve svém rozběhu obsadila pozici pátou.

Za zmínku stojí také dvě bronzové medaile dorostence Ondry Mikeše, který je sice kmenovým závodníkem oddílu AC Pardubice, ale stále závodí za naše družstvo mezi dospělými. Ondra byl třetí v oštěpu (62,41) a na trati 400 metrů (50,19).

Ondřej Mikeš s trenérem Miroslavem Noskem

Všem závodníkům a trenérům patří obrovský dík a upřímná gratulace. Přejeme také hodně nadšení do dalšího sportování a ať se jim všechna zranění vyhýbají obloukem. O prázdninách budeme pilně sledovat, jak se některým z nich daří na evropských šampionátech.

Všechny výsledky naleznete zde