Mistrovství republiky ve vícebojích všech věkových kategorií se letos konalo v pražském Edenu za pořadatelství ASK Slavia Praha o prodluženém víkendu od 24. do 26. července. Kategorie mladšího žactva, tedy závodníků do třinácti let, nastoupila ke svému mistrovskému pětiboji již v pátek.

Za družstvo AC TJ Jičín se nominovali díky svému výsledku z krajského přeboru hned dva závodníci, mezi dívkami to byla Aneta Rajmová a v kategorii mladších žáků Tadeáš Berný. Pro oba to byla vůbec první republiková účast a nutno říci, že se s novou situací oba popasovali na výbornou a rozhodně se neztratili v poli 24 závodníků z celé republiky.

To, že tréninková příprava vyšla skvěle, se ukázalo již na úvodní šedesátce překážek. Tadeáš si zaběhl nový osobák 9,38 a na úvod soutěže zaujal pátou pozici. Čas Anetky 9,71 byl rovněž skvělý a znamenal by vylepšení osobního rekordu o 31 setin, bohužel ho znehodnotil vítr v zádech o hodnotě 2,7 m/s. Naše závodnice se díky němu zařadila na devátou příčku.

V následném hodu kriketovým míčkem předvedli oba naši borci standardní výkony. Pro Anetu je kriket nejslabší disciplínou, posledním hodem zaznamenala výkon 30,94, což je přibližně dva metry za osobním rekordem. Na soupeřky zde však ztratila. Tadeáš předvedl solidní výkon, ačkoli absolvoval pouze první pokus kvůli bolesti paže. Kriket dopadl na metu 54,89, což znamenalo mírné zlepšení osobáku a udržení se v dosahu medailových pozic. V této disciplíně odskočil pozdější vítěz celé soutěže Eliáš Motl ze Staré Boleslavi neuvěřitelným výkonem 93,27 metru!

Na hladké šedesátce jsme se pak dočkali opět skvělých časů. Vítr do zad tentokrát znehodnotil výkon Tadeáše (8,14), Anetka se mohla radovat z regulérního osobáku 8,37. Následoval skok daleký, což je vždy velká loterie. Naši závodníci ale situaci zvládli. Aneta zaostala pouhých šest centimetrů za osobním maximem a výkonem 486 se opět přiblížila první polovině startovního pole. Táda si svůj osobní rekord vylepšil o skvělých 30 centimetrů na 491.

Před poslední disciplínou, během na 800 metrů, figuroval Tadeáš Berný na třetím místě, ale na paty se mu tlačil kamarád z České Lípy Jonáš Samek. Měli jsme dobře spočítané, že může prohrát s o něco lepším vytrvalcem maximálně o 2,3 sekundy. Kluci odstartovali a Jonáš zvládl závod takticky skvěle, našemu Tadeášovi se utrhl 200 metrů před cílem a začal se vzdalovat. S vypětím všech sil ale Tadeáš náskok soupeře v cílové rovince snížil a doběhl o jednu sekundu za ním. Čas 2:23,85 je pochopitelně také nový osobák. V tu chvíli mohly naplno propuknout naše bronzové oslavy!

Spokojení trenéři se svým závodníkem. Foto: Bohuslav Klimpl

Pro Anetu Rajmovou je závěrečná osmistovka velmi silnou disciplínou, díky výkonu 2:37,19 (mírné zlepšení osobního rekordu) se posunula z osmnácté na velmi pěknou dvanáctou pozici v celkovém hodnocení.

Aneta a Tadeáš si tak poprvé vyzkoušeli, jaké je to závodit v celorepublikové konkurenci. Oba předvedli skvělé výkony a bronzové umístění Tadeáše je naprostou senzací! Nadšení byli také trenéři obou účastníků Miroslav Hnát a Adam Zikmund, pro které to byla odměna za tři roky trvající neúnavnou práci s atletickou mládeží v Jičíně. Do budoucích závodů můžeme jen popřát všem zúčastněným a i dalším jičínským atletům a atletkám spoustu podobně vydařených závodů a ještě mnoho dalších medailí.

Kompletní výsledky naleznete zde: https://online.atletika.cz/vysledky/41038

Aneta Rajmová mezi turnovskými dvojčaty Markovými
Nejlepší třináctileté vícebojařky z celé republiky po závodě