Krajský přebor se uskutečnil v jablonecké atletické hale Na Střelnici během posledního lednového víkendu. Starší žákyně absolvovaly svůj pětiboj v neděli a starší žáci sedmiboj během obou dnů. Obě soutěže však skončily poněkud jednotvárně, zvítězila dvojčata Timea Berná a Tadeáš Berný z Jičína.

Pro Timeu se jednalo o úplně první víceboj v životě, s některými disciplínami měla před svým pětibojem velmi malé zkušenosti. Na překážkách zahájila časem 10,50. V neoblíbené výšce zaznamenala výkon 129 cm. Pěkný výsledek zapsala v kouli (3 kg), kde předvedla 8,70. Nejsilnější disciplínou byl skok do dálky, kde si Timča vytvořila nový osobní rekord o hodnotě 490. Pětiboj pak zakončila závěrečnou osmistovkou a slušným výkonem 2:45,07. Celkový bodový součet 2513 jí stačil na první místo mezi konkurentkami z Libereckého kraje, avšak ke kvalifikaci na mistrovství republiky už ne.

Tadeáš Berný je ve víceboji ostřílenější, vždyť před dvěma lety přivezl bronzovou medaili z venkovního MČR mladšího žactva, v roce 2021 pak obsadil mezi staršími konkurenty nádherné sedmé místo v devítiboji pod širým nebem. Výkon z tohoto devítiboje navíc mu již předem zaručil účast na halovém MČR v roce 2022. Tadeáš tak mohl závodit s čistou hlavou.

V sobotu zahájil nejlepším možným způsobem, osobním rekordem na šedesátce o hodnotě 7,64. Navázal dalším osobním rekordem 5,86 ve skoku do dálky. Zaváhání přišlo v kouli, kde nezapsal žádný zdařilý pokus, přičemž druhý pokus byl velmi sporný. Z neúspěchu na kouli se oklepal a vyhecoval ke skvělé výšce, kde předvedl další osobní rekord 168, daleko nebylo ani k překonání laťky ve výšce 171.

Druhý den zahájil rovněž na výbornou, a to časem 8,77 na šedesátce s překážkami, což znamenalo pochopitelně další osobák. Heroický výkon pak předvedl ve skoku o tyči. Soutěž nezačal dobře, při nepovedeném prvním pokusu na 230 centimetrech dokonce zlomil soutěžní laťku. Postupně se ale zlepšoval a skončil až na vynikajícím výkonu 330 centimetrů! I to je posun osobního rekordu o rovných 30 centimetrů. Závěrečný kilometr byl rozběhnutý velmi pomalu, Tadeáš vyrazil do druhé pětistovky plnou parou vpřed a soupeře nechal daleko za zády. Časomíra se zastavila na hodnotě 3:00,46 a celkový bodový stav pak na 3640 bodech. To znamená v průběžných tabulkách ČR páté místo i při nulovém zisku z koule! Při zdařilém pokusu by byl Tadeáš na republikové špičce.

Na mistrovství republiky, které se bude konat v Praze na Stromovce od pátku 11.2., pojede Tadeáš rozhodně jako jeden z favoritů na zisk medaile. Víceboj je ale ošidná záležitost, takže ho čeká ještě hodně práce.