I v roce 2023 se mohla jičínská atletika radovat z úspěchů svých zástupců na republikové úrovni.

Sezónu republikových šampionátů odstartovaly tradičně víceboje, kam se probojoval Tadeáš Berný. Loňského stříbrného medailistu v kategorii žactva letos čekal přestup mezi starší soupeře do kategorie dorostenců. To znamená v praxi o kilogram těžší kouli a vyšší překážky s delšími mezerami. Největší rozdíl je ale právě v kvalitě soupeřů, kdy výkonnostní rozdíly mezi šestnáctiletými a sedmnáctiletými chlapci jsou značné.

Mistrovství republiky ve vícebojích proběhlo o víkendu 11. a 12. února. Tadeášova účast se týden před závodem značně zkomplikovala, když si na tréninku poranil tretrou lýtko na opačné noze. Zašitá rána se ale zhojila natolik dobře, že mu nic nebránilo v závodění. Osmidenní tréninkové manko si však vyžádalo daň (především ve skokanských disciplínách a na překážkách).

Tadeáš zahájil osobním rekordem 7,54 na šedesátce. V dálce zapsal rovných šest metrů, což bylo lehce za očekáváním. Koule (5 kg) se rovněž vydařila, když nejdelší pokus měřil 11,53 a bylo to mírné zlepšení osobního maxima. Poslední disciplínou prvního dne je skok vysoký. Zde se Tadeáš poněkud protrápil, ale nakonec zapsal solidních 174 cm. V součtu slušný výkon 2442 bodů řadil Tadeáše po prvním dni až na 13. místo ze sedmnácti vícebojařů. Už to vypovídalo o vynikající úrovni letošního ročníku.

Druhý den začal ne úplně vydařenými překážkami, které Tadeáš proběhl v čase 8,82. Naše naděje se upínaly k tyči, což je dlouhodobě jeho silná disciplína. A vyšla velmi solidně. Výkon 390 cm (deset cm pod aktuálním osobním rekordem) ho posunul o několik příček vzhůru. Následoval Tadeášův silný kilometr. Zde vyhrál systémem start cíl svůj běh v čase 2:51,20, za což by se nemusel stydět kdejaký půlkař. I zde došlo k posunu výsledkovou listinou vzhůru a tak si Tadeáš Berný při své dorostenecké premiéře vybojoval sedmé místo za výkon 4571 bodů.

O kvalitě letošního startovního pole svědčí i fakt, že vloni by tento výkon znamenal bronzovou medaili! A co víc, vítěz letošního víceboje (rovněž “prvoročák“!!), Michal Rada z Českých Budějovic překonal třináct let starý národní rekord! Jeho víceboj snad neměl chybu, skvostné byly především skoky (dálka 708, výška 201). Při takové úrovni se opravdu můžeme těšit nejen na letošní letní sezónu, ale, pokud bude vše klapat dále, na sezónu 2024, kdy budou kluci ročníku 2007 tvořit starší část dorostenců.

Po vícebojích se konaly postupně šampionáty jednotlivců. Pro jičínskou atletiku byl důležitý především tzv. gigant, tedy mistrovství republiky dorostenců a juniorů, konaný v Ostravě 25. a 26. února.

V pozici jednoho z favoritů odjížděl do Ostravy koulař Štěpán Resl, který si obdivuhodným způsobem poradil s přechodem do kategorie juniorů. Společně s trenérem Jiřím Kotlářem důkladně trénovali otočku celou zimu a znát byla i kvalitní silová příprava. Díky tomu všemu vrhnul Štěpán v sezóně šestikilogramovou kouli až do vzdálenosti 17,13 metru! Bohužel na republice to vůbec neklaplo. Nejdelší pokus měřil 15,38 metrů a znamenal osmé místo. To rozhodně není žádná ostuda, ale je potřeba si přiznat, že jsme všichni doufali v jiné mety. Štěpán si z toho ale nic dělat nebude a v létě nám všem ukáže, že to byla pouze jedna nevydařená zkušenost. Navíc je juniorem teprve první rok.

Běžkyně Natálie Semecká si svojí stabilní výkonností na trati 800 metrů zajistila start v závodě dorostenek. A dařilo se jí velmi hezky. Studentka sportovního gymnázia v Jablonci nad Nisou a svěřenkyně Petra Píchy předvedla nový osobní rekord 2:23,80 a ten jí vynesl celkovou 19. příčku.

O senzaci se postaral v soutěži dorostenců – tyčkařů Tadeáš Berný. I přes nahromaděnou únavu ze sezóny a trápení na posledním předzávodním tréninku si postupně doskákal pro výkon 427 cm, čímž nejenže vylepšil svůj osobní rekord o celých 27 centimetrů, ale hlavně si zasloužil skvělé čtvrté místo!

Na šampionát mohli odcestovat ještě juniorští sprinteři Lucie Kozlová (letos 60 m za 7,92, 200 m za 25,81) a Jáchym Krabec (60 m za 7,17), ale z různých důvodů se bohužel nezúčastnili.

Mistrovství republiky dospělých atletů a žactva se tentokráte obešlo bez účasti jičínských barev. Atleti všech věkových kategorií ale pilně trénují, takže co nevyšlo nyní, může vyjít třeba hned během letní sezóny. Všem tedy přejeme chuť do tréninku, pevné zdraví a skvělé výkony!

(AZ)